Va reuși moda să se încadreze în principiile economie circulare?

Moda, una dintre cele mai poluante industrii, nu se mai poate ascunde în spatele
materialelor. Fundația Ellen MacArthur și-a lansat raportul ,,O nouă economie a produselor
textile’’care presupune reproiectarea viitorului modei. Aceste solicită industriei de modă să
adopte o viziune mai durabilă pentru viitor înainte de a fi prea târziu.

 

Lansat de Ellen MacArthur și Stella McCartney, raportul a fost realizat de către Inițiativa “Fibre circulare”. Evidențiază cât de departe trebuie să meargă industria modei, dar și modul în care mărcile de modă de toate dimensiunile își pot marca amprenta asupra unui viitor mai ecologic.

“Industria textilă de astăzi este construită pe un model învechit, liniar, extrem de risipitor și poluant. Raportul Fundației Ellen MacArthur “O nouă economie a produselor textile: reproiectarea viitorului modei” prezintă o viziune ambițioasă a unui nou sistem bazat pe principiile economiei circulare, care oferă beneficii pentru economie, societate și mediu. Avem nevoie ca întreaga industrie să se reunească în spatele ei “, spune Ellen MacArthur.

De ce există o astfel de problemă de mediu în industria modei?

În fiecare secundă, echivalentul unui camion de gunoi din textile este depozitat sau ars. O valoare estimată de 500 de miliarde de dolari se pierde în fiecare an din cauza îmbrăcămintei care este ușor uzată și rareori reciclată. Dacă nu se schimbă nimic, până în 2050, industria modei va folosi un sfert din bugetul mondial al carbonului. Pe lângă faptul că este ceva risipitor, industria poluează: hainele eliberează o jumătate de milion de tone de microfibre în Ocean în fiecare an, echivalentul a peste 50 de miliarde de sticle de plastic. Microfibrele sunt probabil imposibil de curățat și pot intra în lanțurile alimentare.

Deci, care este soluția?

Acest raport al Fundației Ellen MacArthur prezintă o viziune a modului în care se află secolul 21, în care hainele pot fi închiriate și partajate, alături de materialele mai puțin distructive, făcute să reziste mai mult timp și să elibereze mai puțin toxine în mediul înconjurător.

Dar pentru a face acest lucru avem nevoie de schimbări sistematice și sociale. Trebuie să explorăm materiale noi, să ne regândim designul, să scanăm și să descoperim o tehnologie mai bună și să schimbăm gândirea consumatorilor cu privire la tiparele de utilizare a modei.

“Raportul prezintă o foaie de parcurs pentru a crea întreprinderi mai bune și un mediu mai bun, care deschide conversația care ne va permite să găsim o modalitate de a colabora pentru o mai bună industrie, pentru viitorul modei și pentru viitorul planetei , spune Stella McCartney.

Raportul “New Textiles Economy” reunește 40 de nume de moda rapide, printre care NIke și Fundația C & A, care se află în spatele inițiativei “Fashion For Good” din Amsterdam.

Sursă: https://pebblemag.com/news/ellen-macarthur-and-stella-mccartney-fast-fashion-report