2018, anul reducerii plasticului?

2017 nu a fost rău. A avut o mulțime de puncte scăzute, în domeniul reciclării, dar a marcat și punctul de cotitură împotriva plasticului de unică folosință. De la sate la orașe, pub-uri și grupuri comunitare, opinia consumatorilor se întoarce împotriva obiectelor de unică folosință. Haideși să vedem cum se întâmplă asta:

– De foarte multe ori s-a demonstrat că Jamie Oliver și Weatherspoons au lucruri în comun. Așa se face că ambele lanțuri de consum au decis să-și ia rămas bun de la paiele din plastic, anul trecut. Vestea bună este că nu sunt singurii.

–          După o campanie denumită  #StrawlessinSeattl, în care s-au înregistrat peste 200 de companii, Seattle va deveni primul oraș din lume care va interzice paiele și tacâmurile din plastic – începând din iulie 2018.

–          De asemenea, anul s-a încheiat cu vestea că două comunități importante din Marea Britanie au decis să respingă plasticul dintr-o singură utilizare – paie, cești de cafea, tacâmuri din plastic.

–          La fel și Aberporth din Țara Galilor care a lansat o campanie împotriva plasticului, aceasta presupune ca magazinul general de consum să livreze lapte în sticle de sticlă, iar  pub-ul să treacă la paie de hârtie. Campania a avut loc după ce rezidenta, Gail Tudor, a participat la o misiune de anchetă în jurul coastei britanice pentru a descoperi efectele plasticului asupra vieții marine. Ea a declarat pentru BBC News că “Plasticul are unele utilizări, dar ceea ce căutăm să facem este să scăpăm de plastic de unică folosință, cum ar fi paiele și ceașcă de cafea”. Satul de 1.100 de locuitori încearcă acum să devină un reper al  viaței libere fără plastic și să inspire și alte comunități să se îndepărteze de obiectele de unică folosință folosite cu diverse ocazii, merge pe o rațiune logică:  folosim plasticul în diferite momente și ocazii, deși am putea să-l evităm foarte ușor, însă uităm că apoi avem nevoie de decenii (sau chiar secole) pentru ca acest plastic folosit să se descompună.

–          În mod similar, Ullapool din Scoția, a devenit primul sat scoțian care dezmembrează oficial paiele din plastic.

–          Dar și un grup de copii de la Școala primară din Ullapool și Primăria Sunnyside din Glasgow au lansat o campanie la sfârșitul anului trecut, care a avut ca rezultat toate magazinele, barurile și restaurantele din sat, care au abandonat plasticul pentru paiele de hârtie sau au scăpat de ele împreună. (Campania poată fi urmărită pe social media, #NaeStrawAtAw). Noel Hawkins, de la Scottish Wildlife Trust, care care a coordonat campania, a spus: “A trăi pe coastă înseamnă a vedea în mod constant impactul unei atitudini. Găsirea paietelor din plastic în timpul curățării plajei este deosebit de frustrantă deoarece există produse alternative disponibile. Acesta poate fi un mic pas spre reducerea cantității de plastic din mările noastre, iar dacă campania #NaeStrawAtAw a avut succes în Ullapool, aceasta poate funcționa oriunde. Tot ceea ce este nevoie este ca oamenii să fie conștienți că există alternative la paie din plastic și să spună nu dacă li se oferă unul într-un pub sau într-un restaurant “.

Sursă: https://pebblemag.com/news/plastic-straws-communities-getting-rid-of-waste