Sarea de mare este contaminată cu plastic.

Noi studii arată existența microplasticelor în sarea din SUA, Europa și China, demonstrând că poluarea cu plastic este omniprezentă în mediul înconjurător.

Sarea de mare din întreaga lume este contaminată cu plastic, confirmând temerile experților potrivit cărora microplasticele devin omniprezente în mediul înconjurător și ajung în alimentație prin intermediul sării pe care o folosim în dietele noastre.

După dezvăluirile din The Guardian despre nivelurile de contaminare a apei de la robinet cu plastic, noi studii au arătat că în Marea Britanie, Franța și Spania, precum și în China și în SUA s-au găsit particule mici de plastic și în sarea marină.

Cercetătorii consideră că majoritatea contaminării provine din microfibre și din materiale plastice de unică folosință, cum ar fi sticlele de apă, care reprezintă majoritatea deșeurilor din plastic. Până la 12,7 milioane de tone de material plastic ajung în oceane în fiecare an, echivalentul descărcării unui camion de plastic pe minut, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

“Nu doar că plasticul este răspândit în societatea noastră în ceea ce privește utilizarea zilnică, dar este răspândit și în mediul înconjurător”, a declarat Sherri Mason, profesor la State University of New York, la Fredonia, care a efectuat cele mai recente cercetări în domeniul contaminării cu plastic a sării. Plasticul este “omniprezent în aer, apă, în fructele de mare pe care le consumăm, în berea pe care o bem, în sarea pe care o folosim – plasticul este peste tot”.

Mason a colaborat cu cercetători de la Universitatea din Minnesota pentru a examina microplasticele din sare, bere și apă potabilă. Cercetarea ei a analizat 12 tipuri diferite de sare (inclusiv 10 săruri de mare) cumpărate de la magazine alimentare americane din jurul lumii. The Guardian a obținut acces exclusiv la studiul aflat in desfășurare.

Mason a constatat că americanii ar inghiți 660 de particule de plastic în fiecare an, dacă urmează sfatul oficialilor din domeniul sănătății de a mânca 2,3 grame de sare pe zi. Cu toate acestea, majoritatea americanilor ar putea ingera mult mai mult de atât, deoarece se estimează că 90% dintre americani consumă prea multă sare.

Impactul asupra sănătății a ingerării plasticului nu este cunoscut. Oamenii de știință se străduiesc să studieze impactul plasticului asupra corpului uman, dar acest lucru este dificil deoarece nu pot găsi un grup de control de oameni care nu au fost expuși.

“Toți suntem expuși într-o anumită măsură la un moment dat, de la gestație până la moarte”, au scris cercetători de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health și Arizona State University în 2013. “Niveluri detectabile de plastic bisfenol A s-au regăsit în urina a 95% din populația adultă din Statele Unite. ”

“Nu există un efect clar asupra sănătății umane, deoarece nu există studii în acest domeniu”, a declarat Juan Conesa, profesor care a efectuat cercetări privind sarea marină la Universitatea Alicante din Spania. “Dar creșterea numărului de materiale din plastic în general în mediul înconjurător va crește și [expunerea]”, a spus Conesa.

Cercetarea apare după ce o analiză a Guardian a descoperit că se cumpără aproximativ un milion de sticle de plastic pe minut în lume și că eforturile de reciclare nu reușesc să țină pasul cu producția, care se așteaptă să se cvadrupleze până în 2050. Unii ecologiști au declarat că amenințarea cu poluarea plasticului rivalizează cu cea a schimbării climatice.

Lucrarea lui Mason aduce completări cercetărilor asupra plasticului din sare efectuate în alte țări, precum cele din Spania și China.

În august, cercetătorii spanioli au conchis că “produsele marine sunt contaminate în mod iremediabil cu microplastice” și există “microplastice în mediul înconjurător”, într-un studiu publicat în Scientific Reports in Nature. În cadrul studiului, oamenii de știință au testat 21 de tipuri de sare de masă și au găsit plastic în toate. Cel mai comun tip de plastic pe care l-au găsit a fost polietilen tereftalatul, materialul folosit pentru fabricarea sticlelor din plastic.

În această primăvară, un grup de oameni de știință din Franța, Marea Britanie și Malaezia au testat 17 tipuri de sare din opt țări diferite și au examinat ceea ce credeau că erau particule de plastic. Ei au găsit plastic în toate, cu excepția unei singure mostre și au constatat că cea mai mare parte din plastic provenea din polietilenă și polipropilenă. Oamenii de stiintă au descoperit pentru prima dată plastic în sare în China în 2015. În 15 mostre din produse ce conțineau sare, luate din magazine din China, s-au găsit particule microscopice de plastic provenite din produse cosmetice si fragmente de sticle de plastic.

Unii cercetători, cum ar fi Mason, cred acum că sarea marină ar putea fi mai vulnerabilă la contaminarea cu plastic, din cauza modului în care se produce, printr-un proces de deshidratare a apei de mare.

“Nu e vorba că sarea marină din China este mai rea decât sarea marină din America, ci toată sarea marină – pentru că au aceeași origine – va reprezenta o problemă”, a spus Mason. “Cred că asta se întâmplă.”

Ea crede că oamenii vor fi șocați să afle că multe alimente și băuturi pe care le consumă zilnic, inclusiv sarea, sunt contaminate cu plastic. Studiul lui Mason a analizat, de asemenea, modul în care apa potabilă și berea sunt contaminate cu plastic.

“Sper că ceea ce rezultă din acest lucru să nu fie doar faptul că oamenii vor recurge la schimbarea brandului și vor consuma doar sare de masă sau sare din mină”, a spus Mason. “Oamenii vor să se detașeze de problema în sine și să spună:” Este în regulă dacă mă duc la Starbucks în fiecare zi și folosesc o cană de cafea de unică folosință … “Trebuie să ne concentrăm asupra fluxului de plastic și a puterii lui de răspândire în societatea noastră și să găsim alte materiale pe care să le utilizăm în schimb.”