Oceanul Pacific și orașele de gunoi

În Oceanul Pacificului de Nord s-a acumulat o pată de gunoi cu o întindere cât teritoriul unei țări, precum Franța. Cercetătorii vor recunoașterea acesteia ca țară.

O problemă majoră a apărut în Oceanul Pacific de Nord: a fost descoperit un morman de gunoi cât teritoriul Franței. Această situație a fost sesizată de către Fundația pentru mediu ,,Plastic Oceans Foundation’’ care s-a aliat cu publicația de știri și divertisment, ,,Ladbible’’ în încercarea de a milita pentru recunoașterea acestei pete de gunoi ca țară oficială.

Campania susține că, în conformitate cu articolul 1 din Convenția de la Montevideo din 1993 privind drepturile și obligațiile statelor, o țară trebuie să poată: să delimiteze un teritoriu, să formeze un guvern, să interacționeze cu alte state și să aibă o populație permanentă. The Great Pacific Garbage Patch are granițe și este ușor să creezi un guvern și instituții care să interacționeze cu ceilalți. Acum, că fostul vicepreședinte al SUA, Al Gore, s-a înscris în calitate de prim cetățean al țării și peste 100 000 de persoane au semnat cererea de acordare a cetățeniei, la începutul acestei luni, campania a depus o cerere către Națiunile Unite pentru recunoașterea The Trash Isles (Insulelor de Gunoi) ca fiind a 196-a țară din lume.

The Trash Isles (Insulele de Gunoi) sunt considerate ca fiind o țară sub teoria declarativă a statalității, conform căreia existența politică a unui stat este independentă de recunoașterea sa de către ceilalți. (În conformitate cu această definiție, de exemplu, Republica Chineză sau Taiwanul ar putea fi considerate state; nu este, însă, clar dacă acest lucru este suficient pentru a constitui în mod legal un stat în temeiul legii internaționale.)

Și totuși, chiar dacă proiectul va eșua, el pune în lumină o problemă tot mai mare. Plasticul din ocean nu dăunează doar animalelor, ci ajunge sub formă de microparticule în pești sau alte alimente din consumul uman. Se estimează că până în 2050, cantitatea de plastic o va depăși pe cea a peștilor. Pe lângă mormanul de gunoi din Oceanul Pacific de Nord, cercetătorii au descoperit, în Iulie, formarea altuia în sudul Pacificului.

După cum spune Ladbible: “Dacă asta vi se pare ridicol, atunci vă rugăm să luați în considerare ideea că există o suprafață de mărimea Franței alcătuită în întregime din deșeuri plastice, în mare”.

Sursa: https://qz.com/1080155/could-a-pile-of-trash-become-an-official-nation/