Case construite din peturi de plastic

Un refugiat din Sahrawi, Algeria, ,,reconstruiește vieți’’. Născut și crescut în lagărul de refugiați din Awserd lângă Tindouf, Tateh Lehbib Breica, în vârstă de 27 de ani, construiește case rezistente la dezastre, utilizând sticle de plastic aruncate. Aceste case reciclate sunt construite special pentru a suporta condițiile dure din deșert. Prețul unei astfel de case este unul foarte accesibil.

Breica are o diplomă de master în eficiență energetică după ce a participat la un program de burse al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Pe parcursul acestui stagiu a descoperit un documentar despre clădiri construite din sticle de plastic. Documentându-se mai bine  a început să găsească soluții chiar în sticlele de plastic, umplute cu nisip.

Nu este deloc facil să construiești case într-un climat instabil. Fie că vorbim de ploi abundende, furtuni de nisip sau temperaturi extrem de ridicate, construcția unor astfel de case se dovedește mereu a fi un proces anevoios.

Casele construite din sticle de plastic pot rezista mai bine la furtuni. Casele au ziduri groase, care au o parte în formă circulară. Breica a construit prima casă de sticlă – pentru bunica sa, care a fost rănită în timp ce a fost transportată într-un centru comunitar pentru a se trata în timpul unei furtuni de nisip. În colaborare cu UNHCR, Breica a construit până acum 25 de case.

A câștigat porecla ,,Crazy with Bottles’’ pentru munca sa. Deși a câștigat premii pentru designul său, el a spus: “Oamenii mă văd încă ca pe un tip obsedat de sticle de reciclare și de construcții de case neobișnuite”.

Sursă: http://inhabitat.com/extraordinary-man-builds-25-plastic-bottle-homes-for-refugees-in-algeria/