Golful Pacificului de Sud sau golful peticului cu gunoi

O echipă de oameni de știință, condusă de oceanograful Charles Moore – același om care a ajutat, de asemenea, să atragă atenția asupra faimosului petic de gunoi din Pacificul de Nord – a descoperit, recent, un al doilea petec asemănător cu cel găsit în perioada anilor ’90.

“Am descoperit cantități extraordinare de plastic”, a declarat Moore pentru Research Gate. Cel mai recent petic a fost descoperit de Moore și echipa sa de cercetători voluntari, de la Fundația pentru Cercetare Marină Algalita, care au navigat în jurul insulei Paștelui și a insulei Robinson Crusoe pe o perioadă de șase luni.

Peticul nou descoperit în Pacificul de Sud este compus din bucăți extrem de mici de plastic, chiar mai mici decât granulele de orez și aproape invizibile pentru ochi. Se presupune că aceste depozite s-au acumulat în ultimii șase ani, din moment ce Golful Pacificului de Sud a fost studiat în anul 2011 de cercetătorul Marcus Eriksen, iar la acea vreme au fost văzute foarte puține resturi. În cei șase ani de atunci, se crede că zeci de milioane de tone de material plastic au coborât asupra oceanelor lumii: “sunt foarte puține informații despre acest domeniu în Pacificul de Sud, aproape nimeni nu merge acolo și este foarte prost studiat.”, a declarat cercetătorului oceanograf Erik van Sebille pentru Research Gate.

“Acest nor de microplastice se extinde atât pe verticală, cât și pe orizontală, este mai mult precum un smog decât un plasture și facem progrese extraordinare pentru a curăța smogul deasupra orașelor noastre prin oprirea sursei. Moore și echipajul său s-au întors din călătoria lor în luna mai și își procesează încă probele de resturi, dar căpitanul a spus că este mai mult decât gata să împărtășească cel puțin unele dintre constatările sale. “Există un sentiment de urgență de a obține informații despre această zonă, deoarece este distrusă într-un ritm extrem de accelerat”, a spus el.