Serviciu spațial pentru a identifica neregulile și ilegalitatea deșeurilor.

Un serviciu care utilizează tehnologiile prin satelit “spion în cer” pentru a detecta criminalitatea deșeurilor este lansat de firma britanică Air & Space Evidence – “prima agenție de detectiv spațial din lume”

Noul serviciu numit “Deșeurile din spațiu” se bazează pe dezvoltarea de către companie a unui model de detectare semiautomată care utilizează algoritmi de date prin satelit capabili să detecteze grava criminalitate a deșeurilor. Totul a plecat de la remarca companiei față de infracțiunile legate de deșeuri și pagubele financiare pe care le produc acestea și care se estimează că vor costa Marea Britanie cu peste un milion de lire sterline pe an, iar la nivelul Uniunii Europene, între 72 și 90 miliarde euro pe an.

Numai în Anglia se estimează că anual sunt înființate peste 1000 de locuri ilegale în care sunt depozitate deșeurilor, vorbim de terenuri, spații verzi, păduri etc.

“Criminalitatea deșeuri este extrem de profitabilă – și poate fi și ea greu de detectat”, a comentat Ray Purdy, directorul Departamentului Air and Space Evidence. “Guvernele au nevoie de noi abordări de investigare, deoarece în prezent sunt cu câțiva pași în spatele grupurilor de crimă a deșeurilor”.

“Vom oferi guvernelor servicii de informare și analiză inovatoare, mult mai necesare, care să permită identificarea nerespectării și ilegalității deșeurilor pe care guvernele nu le cunosc’’.

Cum functioneaza?

Compania a explicat că sateliții moderni pot vedea obiecte la fel de mici precum hainele, aproape în orice loc de pe Pământ, aproape oricând, iar analiștii pot privi în trecut folosind arhive de date specializate. Aceștia pot apoi să efectueze colectarea proactivă a informațiilor, identificând site-uri ilegale operaționale utilizând date de satelit și algoritmi de analiză.

Cu toate acestea, compania a adăugat că găsirea de site-uri de deșeuri ilegale este la fel precum ai găsi un ac într-un car cu fân. Ele pot fi ascunse, pot fi în diferite forme și dimensiuni și pot fi într-o mare varietate de locații.

Sursa