California interzice polistirenul

Un nou proiect de lege vizează curățarea mediului prin interzicerea polistirenului în statul California. Polistirenul este un poluant de mediu și o substanță care nu este degradabilă, utilizată în mod obișnuit la pahare, farfurii și recipiente ale alimentelor de unică folosință. Deoarece polistirenul se sparge în bucăți mici progresiv, acesta este acum considerat o componentă principală a resturilor marine pe plajele din întreaga lume.

 

Un editorial din Los Angeles Times recent a oferit sprijin real pentru un proiect de lege care propune interzicerea folosirii polistirenului în anumite condiții. “Containerele de spumă se încurcă, în timp ce se deplasează prin sistemul de scurgere, iar bucățile mai mici alunecă prin filtre, în ocean”, scrie Mariel Garza. “Spre deosebire de o pungă de plastic plină care se poate umple cu apă și se scufundă în fundul mării, spuma de plastic este plină și se descompune în bucăți mai mici și mai mici. De asemenea, spuma de plastic poate absorbi alte substanțe chimice prezente în ocean. Acest lucru reprezintă un pericol pentru viața marină și pentru păsările marine care mănâncă bucățile “microplastice” din apă și de pe țărm, împreună cu orice alți poluanți pe care le conțin. De asemenea, prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor, deoarece plasticul a fost găsit în corpurile peștilor și crustaceelor capturate pentru consumul uman. ”

Proiectul de lege, numit Actul de Reducere a Poluării Oceanelor din 2017 (SB 705), ar interzice magazinelor și restaurantelor să folosească containere de polistiren pentru alimente pregătite începând cu anul 2020 și se bazează pe o interdicție de scoatere a polistirenului adoptată de Santa Monica în 2008.

 

Sursa: http://www.plasticpollutioncoalition.org/pft/2017/5/4/california-lets-ban-polystyrene