Poluarea aerului – factor în producerea bolilor incurabile

Sursa foto: http://kyodonews.com

Studiile arată că poluarea aerului poate cauza cancer pulmonar și agravează insuficiența cardiacă

Anul acesta cercetătorii au elaborate două studii, unul care viza cauzele producerii cancerului pulmonar, pe continental europen, celălalt a analizat spitalizarea bolnavilor cu insuficiență cardiacă, din SUA.

Dr Ole Raaschou-Nielsen, de la Centrul Danez de Cercetare a Cancerului, a declarant că din studii relevă faptul că aceste boli sunt într-o mare parte influențate de creșterea poluării aerului: ,,Asocierea între poluarea aerului cu pulberi în suspensie și riscul de cancer la plămâni, a persistat, de asemenea, la concentrații sub valorile limită existente în Uniunea Europeană”.

Echipa de cercetători a analizat datele de la 17 studii diferite care implicau mai mult de 300.000 de persoane din nouă țări europene. 2095 de persoane, cu vârste de peste 13 ani, au dezvoltat cancer la plamani. Aceștia au luat în calcul dacă oamenii fumează, alimentația zilnică și cu ce se ocupă. Multe dintre aceste studii au masurat direct poluarea aerului. „De asemenea am colectat informatii de la doi indicatori de trafic de la reședință: intensitatea traficului (vehicule pe zi) pe cea mai apropiată stradă și sarcina totală a traficului (kilometrii parcurși de vehicul pe zi) pe toate arterele mari,  pe o raza de 100 metri”, au scris cercetătorii.
Prin acest studiu s-a descoperit că riscul unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar a crescut cu 18% pentru fiecare plus cinci micrograme de funingine pe metru cub de aer.

Al doilea studiu, cel realizat în SUA, de către Nicholas Mills de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, a combinat date din 35 de studii care au evaluat monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, dioxidul de azot și poluare cu ozon, precum și pulberi în suspensie.
S-a constat că poluarea aerului scurtează viața  bolnavilor cu insuficiență cardiacă.
O creștere de doar 1 parte per milion de monoxid de carbon, un gaz inodor, a ridicat riscul cu 3,5%; o creștere de 10 micrograme pe metru cub de pulberi în suspensie a ridicat riscul cu 2%: ,,În timp ce rolul poluării aerului este binecunoscut ca fiind un factor de risc pentru atacurile de cord, am descoperit că expunerea crește și riscul reacțiilor adverse la pacienții cu alte afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă”. ”

SURSA: NBC NEWS