Reciclarea hârtiei

Sursa foto: https://www.hartareciclarii.ro/

Hartia s-a fabricat încă de acum 2000 de ani.

Mulţi dintre noi aruncă hârtia în pubelele de reciclare fără să stea prea mult pe gânduri, dar, credeţi sau nu, oamenii au făcut hârtie de 2000 de ani. În SUA am reciclat hârtia de mai bine de 100 de ani. Reciclarea hârtiei ar putea părea a fi genul de lucru lăsat în seama fabricilor de hârtie, dar se pare că vă puteți recicla propria hârtie acasă, fără prea multe probleme. Veți fi capabili să eliminați unele deșeuri menajere – cum ar fi publicitatea, hârtie de imprimantă utilizată sau de hârtie veche de ambalaj – și de a crea ceva unic și făcut de dumneavoastră, în același timp.

 

De ce aveți nevoie:

 • Deșeuri de hârtie (aproape orice va funcționa – trebuie doar să evitați hârtia lucioasă din reviste)
 • Apă
 • Un blender sau procesor de alimente
 • O ramă foto veche
 • Ochiuri de plasă sau un ecran (pot fi găsite la un magazin de ambarcațiuni)
 • Fetru, o cârpă sau un burete
 • Un coş dreptunghiular pentru a reţine apa
 • Decoraţiuni –  flori uscate, confetti sau semințe (opțional)

 

O mulțime de instrucțiuni există on-line pentru modul de a face propria hârtie. Daily Green oferă un tutorial video simplu, ceea ce face ca procesul să fie ușor de înțeles, iar secțiunea Chimie About.com are un set simplu de instrucțiuni scrise. Pentru a înțelege procesul, vom rezuma modul în care funcționează.

 

Paşii principali:

 1.  Rupeţi hârtia în bucăți mici și puneţi-o într-un blender cu apă caldă. Se amestecă până când amestecul devine o pastă destul de bună.
 2. Asamblaţi rama. Atașați ecranul la cadru folosind bandă adezivă, capse sau orice altă metodă care va menține ecranul aplicat pe marginile ramei.
 3. Turnaţi pulpa într-un coș sau tigaie, apoi scufundați rama în amestecul de apă. Trageți în sus de ramă, iar pulpa ar trebui să acopere ecranul. În acest moment, puteți adăuga decorații. Puteți adăuga chiar și semințe pentru a face hârtie plantabilă. Asigurați-vă că adăugaţi un pic mai multă pastă pentru a acoperi decoraţiunile astfel încât acestea să adere la hârtie.
 4. Utilizați o cârpă sau un burete pentru a apăsa afară excesul de apă. Acum trebuie să lăsați hârtia să se usuce. Puteți să lăsați să se usuce pe ecran, puteți răsturna rama şi să lăsaţi hârtia să se usuce pe o altă suprafață, sau puteți apăsa o cârpă în matriță, astfel încât hârtia aderă la acesta și se poate usca pe pânză. Oricare dintre aceste opțiuni ar trebui să funcționeze. Doar fiţi siguri că lăsaţi hârtia să se usuce pentru o zi sau cam aşa ceva.

Sursa info: http://earth911.com/living-well-being/events-entertainement/recycle-your-own-paper/