Kamikatsu, orașul modern!

Sursa foto: http://www.irishtimes.com/

Kamikatsu este un oraș mic, dar ambițios, care a atins o rată de reciclare de 80% și ai cărui rezidenți sortează deșeurile în 34 de categorii.

Hiroshi Nakamura & NAP tocmai au câștigat Premiul WAN pentru Clădiri Sustenabile 2016, pentru impresionanta construcție Kamikatz Public House, un pub și magazin care simbolizează angajamentele de reducere a deșeurilor ale orașului Kamikatsu. Structura eco este construită la un preț mic din materiale recuperate și ilustrează posibilitățile de reutilizare a acestora în moduri creative și inspiraționale.

Kamikatsu este un oraș mic, dar ambițios, care a atins o rată de reciclare de 80% și ai cărui rezidenți sortează deșeurile în 34 de categorii. Clădirea Kamikatz Public House adoptă misiunea zero deșeuri în proiectare, în special prin remarcabilul perete din sticlă de opt metri înălțime, făcut dintr-o amestecătură de ferestre recuperate de la casele abandonate din împrejurimi. Acest perete și alte ferestre aduc brizele răcoroase pe timpul verii, iar pe timp de iarnă structura este încălzită printr-un radiator fără carbon.

Clădirea este plină de exemple creative ale reutilizării materialelor – gresie recuperată pentru podele, un candelabru din sticle și ziare transformate în tapet. Exteriorul este acoperit de plăci de cedru produse local și colorate cu vopsea naturală din plante.

„Încearcă să ilustreze arhitectural într-un mod foarte puternic ideea de zero deșeuri”, a declarat juristul și directorul managerial al EPR Architects, Chris Castle. „Aici există o implicare a comunității foarte puternică și au fost și alte clădiri construite așa, totul pornind de la cetățeni. Comunitatea este integrată în mod excepțional, cu o participare reală a oamenilor în etapele fundamentale ale proiectării, ceea ce este grozav”.