Nivel ridicat de dioxid de carbon.

Sursa foto: http://www.ecomagazin.ro/

Potrivit oamenilor de știință, septembrie 2016 este luna în care dioxidul de carbon trece oficial pragul simbolic de 400 mg/l și nu va mai reveni la valori normale în timpul vieții noastre.

Septembrie este, de obicei, luna în care dioxidul de carbon se află la minimum, dupa o vară în care plantele au crescut și dioxidul de carbon a fost absorbit de Emisfera Nordică. O dată cu venirea toamnei, acele plante iși pierd frunzele care intră în descompunere, eliberând dioxidul de carbon stocat, înapoi în atmosferă. La Observatorul Mauna Loa, site-ul cadru din lume pentru monitorizarea dioxidului de carbon, sunt semne că procesul a început, dar nivelul a rămas peste 400 mg/l.

Totul pleacă de la revoluția industrial. Oamenii au alterat acest process, prin adăugarea a mai mult dioxid de carbon în atmosfera decât plantele pot absorbi. Acest lucru a generat creșterea nivelului de dioxid de carbon și a temperaturilor globale, dar și o serie de alte efecte asupra schimbarilor climatice.

“Este posibil ca octombrie 2016 să aibă o valoare lunară mai mică decât septembrie 2016 și să scadă mai jos de 400 mg/l? Aproape imposibil!” – a scris într-un post pe blog Ralph Keeling, omul de știință care conduce programul de monitorizare a dioxidului de carbon, de la Institutul de Oceanografie Scripps. “Scurte tendințe spre valori mai mici sunt încă posibile, dar pare deja că putem concluziona în condiții de siguranță că nu vom vedea o valoare lunară sub 400 mg/l anul acesta- sau vreodată din nou pentru un viitor nedefinit’’.

Chiar dacă lumea s-ar opri din a emite dioxid de carbon mâine, ce a fost deja pus în atmosferă va persista pentru multe decenii. Cu fiecare zi care trece, mergem mai departe de climatul pe care oamenii l-au cunoscut și în care au prosperat, și mai aproape de un viitor instabil.

 

Sursa Info: https://www.theguardian.com/environment/2016/sep/28/the-world-passes-400ppm-carbon-dioxide-threshold-permanently