India este acoperită de deșeuri

Sursa foto: http://www.ziuanews.ro/en

India urbană este al treilea generator de deșeuri din lume, iar până în 2050 cantitatea de gunoi este așteptată să crească cu 436 de milioane de tone.

Știați că în jur de 10 milioane de tone de gunoi sunt generate doar în zonele metropolitane precum Delhi, Mumbai, Channai, Hyderabad, Bangalore și Kolkata? Din toate deșeurile municipale colectate, 94% sunt aruncate la gropi și 5% sunt compostate.

În ceea ce privește managementul deșeurilor în India, nimic nu este așa cum trebuie. Comisia Centrală de Control al Poluării (CPCB) indică într-un raport din 2009 faptul că în jur de 62 de milioane de tone de deșeuri solide sunt produse în India în fiecare an, din care mai puțin de 20% sunt tratate. În esență, acest lucru înseamnă că cele 52 de milioane de tone rămase sunt netratate și contaminează solul sau ajung în râuri sau lacuri.

Dacă nu luăm în serios problema managementului deșeurilor acum, nu există șanse ca India să rezolve vreodată situația.

Anul trecut, CPCB a trimis înștiințări legale către comisiile municipale din 184 de orașe pentru a asigura o administrare corespunzătoare a apelor reziduale domestice și deșeurilor solide. Însă nicio măsură serioasă nu a fost luată până acum.

O altă problemă majoră este faptul că gropile de gunoi sunt pline – nu mai este deloc spațiu pentru grămezile noi. Un expert la Centrul de Știință și Mediu spune că în loc să construiască noi gropi, guvernul ar trebui să caute metode inovative de administrare și reciclare a deșeurilor. Motivul pentru care majoritatea gropilor de gunoi sunt supraîncărcate este că sistemul actual de administrare a deșeurilor este defectuos.

Aproape 20% din emisiile de gaz metan din India sunt produse de gropile de gunoi. Grămezile aruncate acolo pot lua foc din cauza căldurii generate de descompunerea reziduurilor.

Conform unui studiu  realizat de cercetătorii de la Școala de Științe de Mediu din Universitatea Jawaharlal Nehru, niveluri ridicate de nichel, zinc, arsenic, crom și alte metale sunt parte din deșeurile solide din gropile de gunoi aflate în multe metropole, mai ales în Delhi.

Pe viitor, responsabilitatea le aparține și cetățenilor. Pentru a salva India este nevoie ca toți să urmeze niște pași elementari în aruncarea deșeurilor. Pașii includ colectarea, separarea, aruncarea, compostarea, drenajul și tratamentul pentru apele uzate înainte de eliminare.

Regula de bază pentru managementul deșeurilor este obținerea unor beneficii practice cât mai mari din produse și generarea unei cantități minime de reziduuri. Soluția cea mai bună este recuperarea cât mai mare a materialelor folositoare din compost, reciclare și refolosire acolo unde este posibil.

Este de preferat să se folosească un sistem cu patru pubele. Acest lucru implică simpla separare a deșeurilor menajere. Aruncarea resturilor organice într-un coș verde, deșeurile inerte (care nu reacționează chimic sau biologic și nu se vor descompune) într-un container negru, unul alb pentru reciclabile și un coș albastru pentru toate materialele dăunătoare.

 

Sursa Info: http://swachhindia.ndtv.com/waste-management-india-drowning-garbage/