Economisirea pungilor de plastic.

Sursa foto: http://www.romaniatv.net/

Numărul de pungi de plastic folosite de consumatorii din Anglia a scăzut cu peste 85% după introducerea unei taxe de 5 pence în octombrie 2015. 

Peste 7 miliarde de pungi au fost distribuite de cele 7 lanțuri principale de supermarket-uri în anul de dinaintea schimbării, dar acest număr a coborât la puțin peste 500 de milioane în primele 6 luni după introducerea taxei, conform Departamentului pentru Mediu, Hrană și Mediul Rural (Defra).

Aceasta este prima analiză oficială a guvernului în legătură cu impactul acestei măsuri, care a fost introdusă pentru a reduce cantitățile de deșeuri și pentru a proteja viața sălbatică – iar prognozele arată că a funcționat.

Schimbarea a dus și la donații de peste 29 de milioane de lire sterline din partea retailerilor către cauze caritabile și comunități nevoiașe, conform Defra. Anglia a fost ultima țară din Regatul Unit care a adoptat taxa de 5p, după ce aceasta a avut succes în Scoția, Țara Galiilor și Irlanda de Nord.

Comercianții cu peste 250 de angajați sunt obligați să aplice taxa de minim 5p pentru pungile pe care le distribuie în magazine și pentru livrări, dar magazinele mici și pungile de hârtie nu sunt incluse. Există și excepții pentru anumite produse, precum carne crudă, medicamente cu prescripție, semințe și flori.

În jur de 8 milioane de tone de plastic ajung în oceanele lumii în fiecare an, ceea ce pune mediul marin în mare pericol. Experții estimează că 31 de specii de mamifere marine și peste 100 de specii de păsări marine mănâncă plastic.

Ministrul Mediului, Therese Coffey, a declarat: „Faptul că s-au scos 6 miliarde de pungi de plastic din circulație este fantastic. Înseamnă că viața marină este mai sigură, comunitățile noastre sunt mai curate și generațiile viitoare nu vor duce povara munților de plastic cărora le trebuie sute de ani să se descompună în gropile de gunoi.”

„Arată că gesturile mici pot să facă diferențe enorme, dar nu trebuie să fim mulțumiți, pentru că putem întotdeauna să facem mai multe pentru a reduce deșeurile și recicla ceea ce folosim”.

Pungile de plastic se descompun în sute de ani, dar sticlele de plastic și recipientele de unică folosință pentru cafea sunt văzute ca fiind cele mai mari provocări în protejarea mediului.

Rezultatele curățeniei anuale a plajelor a Societății de Conservare Marină din 2015 au arătat că volumul de gunoi aruncat pe plajele din UK a crescut cu o treime față de anul precedent. Numărul de sticle de plastic găsite a fost cu 43% mai mare decât în 2014.

„Întotdeauna putem face mai mult”, a spus Dr. Sue Kinsey, un specialist în deșeuri la Societatea de Conservare Marină. „Noi încurajăm pe toată lumea să ni se alăture în curățenia de pe plajă din septembrie, pentru a ne ajuta să păstrăm țărmurile curate”.

Andrew Pendleton, de la Prietenii Pământului, declară că „Reducerea utilizării de pungi de plastic demonstreză beneficiile enorme pe care le pot aduce niște schimbări mici în obiceiurile zilnice. Acum că atenția se întreaptă către milioanele de pahare de cafea non-reciclabile care ajung la gropile de gunoi, către cutiile supradimensionate și ambalajele excesive în care sunt transportate produsele cumpărate online, guvernul și business-urile responsabile au o șansă excelentă de a reduce utilizarea resurselor într-un mod rațional pe care consumatorii îl apreciază”.

Sursa info: https://www.theguardian.com/environment/2016/jul/30/england-plastic-bag-usage-drops-85-per-cent-since-5p-charged-introduced