Întrebări frecvente

1. Ce este proiectul înVerde?

Proiectul înVerde este:

  • un sistem online care face conexiunea între generatorii și colectorii de deșeuri de ambalaj;
  • o reţea națională de puncte de colectare pentru cetăţeni, dezvoltat de Asociația Planeta Verde, creat în vederea implicării în mod direct a tuturor generatorilor de deşeuri de ambalaj, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice.

2. Cine se poate înregistra pe platformă?

Pe platforma înVerde se pot înregistra generatorii deșeurilor de ambalaj din industriile HoReCa și retail mic și mediu, dar și  colectorii de deșeuri autorizaţi.

3. Cu scopul de a…?

Fi stabilite  legături directe între generator și colector, pentru colectarea separată a deşeurilor de ambalaj.

4. Iar…

Cetățenii pot accesa platforma înVerde (fără a fi nevoie să se înregistreze) pentru a afla unde sunt punctele de colectare selectivă la care pot duce deşeurile de ambalaj din activitatea proprie și care sunt generatorii HoReCa și Retail mic şi mediu care participă la proiect .

5. Care sunt obiectivele proiectului?

Obiectivele proiectului sunt:

  • creșterea gradului de implicare a companiilor generatoare de deșeuri de ambalaj din HORECA și Retail;
  • creșterea gradului de conștientizare/responsabilizare a populației referitor la colectarea selectivă a ambalajelor;
  • Creșterea cantităților colectate și valorificate prin reciclare la nivel naţional.

6. Pe ce perioadă se va derula proiectul?

Durata proiectului este pe o perioadă nedeterminată – prin urmare,  dorim să atragem cât mai mulți parteneri din rândul colectorilor și generatorilor și să creăm cât mai multe puncte verzi pe harta României!

7. De ce nu apare locația pe hartă după ce mă înregistrez pe platformă?

Locaţiile vor deveni vizibile pe Harta Reciclării din momentul în care avem confirmarea că există o legătură contractuală între generator şi colector.

8. Ce înseamnă generator de deșeuri?

În cadrul proiectului înVerde, generatorii de deșeuri sunt companiile din domeniul HoReCa și Retail mic şi mediu care, prin activitatea lor, generează deșeuri din ambalaje ce pot fi colectate selectiv și valorificate prin reciclare.

9. Cu ce colectori de deșeuri pot lucra, dacă sunt generator?

După înregistrare, platforma înVerde va afișa lista colectorilor cu care puteți colabora în funcție de locație/disponibilitate.

10. Cine este responsabil pentru deșeurile generate de activitatea unei companii?

Orice companie, care generează prin activitatea ei deșeuri, este deținătoare a deșeurilor respective și deci responsabilă pentru ceea ce se întâmplă cu acestea.

11. Ce tipuri de deșeuri trebuie să colectez selectiv ca să mă înscriu în proiect?

Pentru a participa la proiectul înVerde trebuie să colectați selectiv ambalajele din  plastic și metal/aluminiu, hârtie şi sticlă.

12. Există o cantitate minimă/maximă pe care trebuie să o generez din activitatea firmei pentru ca un colector să vină să o ridice?

Colectorul va stabili împreună cu generatorii care sunt cantitățile minime pe care este dispus să le ridice. Teoretic, nu există o cantitate minimă sau maximă, dar în cazul în care capacitatea containerelor este prea mică sau depășită în intervalele stabilite pentru colectări, se va încerca micşorarea sau creșterea frecvenței colectărilor.

13. De ce ar trebui ca cetățenii să colecteze selectiv?

Colectarea selectivă este unul dintre cei mai importanți pași pentru protejarea mediului înconjurător. Oamenii produc din ce în ce mai multe deșeuri care, de cele mai multe ori, ajung la groapa de gunoi, iar prin descompunere emană gaze toxice precum metanul, care poluează aerul și pune în pericol ecosistemul și sănătatea oamenilor.

14. Ce se întâmplă cu deșeurile aduse de cetățeni în punctele de colectare?

Deșeurile colectate la punctele înscrise în proiect sunt transportate către stațiile de reciclare cele mai apropiate.

15. Există o cantitate minimă/maximă pe care cetățenii trebuie să o aducă într-un punct de colectare?

Nu există limite legate de cantitățile de ambalaje pe care trebuie să le aduceți în punctele de colectare.

16. Dacă nu există puncte verzi în apropiere, cetățenii pot cere înființarea lor?

Da, puteţi să ne transmiteţi solicitarea dumneavoastră în care să menționați locația aferentă, iar noi vom încerca montarea unui astfel de punct de colectare, împreună cu partenerii noştri.

17. Cum pot să mă asigur că selectez în mod corespunzător ambalajele?

În fiecare punct verde vor fi afișate instrucțiuni clare pentru colectarea selectivă a sticlei, hârtiei, plasticului şi metalului.

18. Există o dată limită pentru înscrierea generatorilor/colectorilor în proiectul înVerde?

Nu există o dată limită – colectorii și generatorii de deșeuri sunt însă încurajați să se înscrie cât mai curând pe platforma înVerde pentru a reduce cantitățile de deșeuri ce ajung la gropile de gunoi și a valorifica prin reciclare materialele colectate.